top of page
  • Szerző képeCsaládi Ingatlan

Tanácsok első lakást vásárlóknak


Az első otthon vásárlása az életünk legfontosabb döntései közé tartozik. A döntés előkészítése azonban sok időt vesz igénybe, és számos kérdést vet fel. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány fontos tanácsot, tippet és információt, hogy a lehető legjobban felkészülj az első otthonod megvásárlására.


A lakásvásárlás az egyik legnagyobb pénzügyi döntés, amit valaha is meghozol. Nemcsak az a fontos, hogy tisztában legyél a lakásvásárlás valódi költségeivel, hanem az is, hogy mennyi pénz áll rendelkezésedre, amit az új ingatlanodba fektethetsz.

Tippünk: Mielőtt elkezdenéd böngészni az eladó lakásokat, érdemes egy részletes költségvetést készíteni, amely nem csak a hitel- és a vételárat tartalmazza, hanem a járulékos költségeket is.


Az otthonod hosszú távú befektetés, ezért fontos, hogy alaposan átgondold az igényeidet. Határozd meg, mi az, amit elvársz egy otthontól: milyen méretű legyen, hány szobával rendelkezzen, milyen legyen a környék. Ezek a paraméterek segítenek megtalálni a tökéletes otthont számodra.

Tippünk: Ne a településeket, kerületeket határozd meg, hanem, hogy mit keresel egy környékben. Ingatlanközvetítő szakember tud ezek alapján Neked tanácsot adni, mely települések felelnek meg ezen kritériumnak.


Készülj fel a hitelfolyamatra! Ismerd meg a különböző hitel lehetőségeket, értékeld a kamatokat és a törlesztési időszakot, a törlesztő részleteket. Tippünk: keress fel hitel szakértőt, mert sok időt és pénzt spórolhatsz velük, pl. extra kamatkedvezményeket kapsz, amelyeket közvetlenül a banktól még akkor sem kapsz meg, ha VIP ügyfél vagy!


Szűrd ki a hirdetésekből a tökéletes ingatlanokat, mentsd le őket, és többször nézd meg, olvasd el a hirdetést, a képeket.

Tippünk: találd meg az ingatlanközvetítőket, akiknek neve többször is felbukkan az adott területen., hívd fel őket a keresési paraméterekkel, mert lesz olyan ajánlatuk számodra, amelyet Te nem is vettél észre!


Ha megtaláltad az igazit, akkor fedezd fel a környéket! Ismerd meg a közlekedési lehetőségeket, látnivalókat, boltokat, és még sok mást, ami a lakhelyed közelében van. Tippünk: Minél előbb tedd ezt meg, mert ha az ingatlan Neked feltűnt, akkor nagy az esélye, hogy más is így van vele. Ne habozz!


Ismerd meg az ingatlan állapotát: Az épület korát, lehetséges rejtett hibákat és szükséges felújításokat mérd fel!

Tippünk: ha nem értesz hozzá, akkor kérj szakértői segítséget!



Az ingatlan vásárlása jogi lépésekkel jár. Az adásvételi szerződést ügyvéd készíti el, és ez tartalmazza az ingatlan meghatározást, az árat, a fizetési ütemezést, az átadás időpontját és a felelősségi viták rendezésére vonatkozó rendelkezéseket. Az ingatlan átadásának napján az eladó általában átadja a kulcsokat, az otthon dokumentációit és minden más vonatkozó információt a vevőnek, aki ekkora már a teljes vételárat kifizette.

Tippünk: Érdemes az adásvételi szerződés előtt egy előzetes megállapodást írni, minden részlettel, amelyben az eladó és a vevő megegyeznek az otthon áráról és feltételekről, hogy az ügyvédnek már csak jogi nyelvre kell, hogy ezt lefordítsa. Ingatlanközvetítőknél ez természetes.


Fontold meg az ár alku lehetőségét: Ne félj alkudni, különösen akkor, ha vannak javításokra szoruló részek. Vigyázz, hogy a megközelítésed objektív legyen, és sosem sértő.

Tippünk: nem mindenből lehet alkudni, mert ugyan minden ingatlan annyit ér, amennyit hajlandók adni érte, de ugyanakkor minden ingatlan annyiért eladó, amennyit a tulajdonosnak ér! Ha ingatlanközvetítőt veszel igénybe, akkor ő segít ebben, mielőtt még a tulajdonos megsértődne Rád!


Az alkudozás során fontos figyelembe venni a másik fél érdekeit és igényeit is, és olyan megoldást találni, amely mindenki számára elfogadható. Az adok-kapok elve nagyon fontos az ár alku során, és arra kell törekedni, hogy mindkét fél elégedett legyen az eredménnyel. Tippünk: ha az eladó enged neked, akkor ajánlj fel valamit cserébe. Ha ingatlanközvetítőt veszel igénybe, akkor ő ezzel tisztában van, és segít mindkettőtöknek.


Az első otthonunk megvásárlása nem mindig könnyű menet, de a megfelelő lépések és tájékozódás segíthet, hogy megtaláljuk a tökéletes otthonunkat. Fontos, hogy mindent átgondolkodjunk és ne rohanjunk bele fejjel a dolgokba. Az otthonunk jelentős befektetés lesz az életünkben, így érdemes minél inkább alaposan felkészülnünk az eljárás során. Ha végül megtaláljuk azt az otthont, ami minden elvárásunkat teljesíti, akkor minden fáradozás megéri az áldozatot.

Tippünk: ha időt és energiát akarsz spórolni keress ingatlanos szakembert!

bottom of page